Sirius hyreshöjning: 300 procent

2 400 kronor per kvadratmeter och år. Det är hyran som gäller på Studenternas från och med nästa säsong, en hyra som är 300 procent högre än det Sirius betalar på Löten i dag.

Det kostar en hacka att hyra in på Studenternas.

Det kostar en hacka att hyra in på Studenternas.

Foto: TT

Fotboll2019-09-23 19:30

Kommunen är i slutfasen av förhandlingarna med Sirius, Uppsala Fotboll och Dalkurd inför avtal om hemvister samt matchspel på Studenternas från nästa säsong. Samtliga klubbar har skrivit på intentionsavtal med olika önskemål om kvadratmeter där hyran då uppskattades hamna på mellan 2 300 till 2 700 kronor per kvadratmeter. Nu är hyran spikad till 2 400 kronor.

– Hyran motsvarar en marknadsmässig hyresnivå och baseras på kvadratmeterpris, i detta fall 2400 kronor. Det är slutkostnaden för projektet som avgör vad kvadratmeterpriset blir, säger Josefine Åhrman, idrottschef vid Uppsala Kommun.

Den nya hyran innebär en ökning på 300 procent för Sirius som i dag betalar knappt 600 kronor per kvadratmeter vid Löten.

– Vi är jättebekymrade över det här. Det vi brottas med först och främst är våra förutsättningar rent ekonomiskt, det är ett bekymmersamt läge för oss då vi försöker hitta sätt att etablera oss i allsvenskan. Det här gör det inte lättare, säger klubbdirektören Christer Abrahamsson.

I intentionsavtalet anger Sirius att man vill ha en yta på 300–500 kvadratmeter (flest av samtliga föreningar), men man har inte landat i på vilket sätt man ska vara på Studenternas förutom att spela sina matcher där.

– Vi har till exempel velat ha kontor för våra ledare där, men det är källarutrymmen utan fönster och då kommer arbetsmiljöfrågor. Ska vi hyra ett sådant utrymme för 2 400 kronor kvadratmetern?

Vad har ni för alternativ?

– Det är hela grejen. Hade det funnits alternativ hade man kunnat agera utifrån det. Det finns inget trovärdigt alternativ i kommunen där vi kan ha en långsiktighet. Just nu är det svårt att se hur det skulle kunna vara på Studenternas långsiktigt, säger Abrahamsson. 

Själva matchhyran är inte klar på Studenternas än, men även där kan lagen räkna med en rejäl höjning mot den tidigare ganska billiga avgiften.  

– Vi har fått ett förslag som är byggt på att man hyr arenan i sektioner, men det går inte för oss. Vi har skickat ett motförslag som vi har skickat till kommunen som de ska ta ställning till.

Hur stor ökning var det i första förslaget?

– 80 procent ungefär.

I dag betalar Sirius 38 500 kronor per match på Studenternas. En ökning på 80 procent gör att man landar på knappt 70 000 kronor.

– Men då har man exkluderat Vip-sidan som vi måste hyra separat. Det är väldigt oklart, men jag räknar med minst det dubbla jämfört med i dag, säger Abrahamsson. 

För att göra det möjligt för fler lag att hyra in sig för att spela match på Studenternas så tittar kommunen på en sektionsuthyrning. Det innebär att man delar in arenan i fyra sektioner och föreningarna har möjlighet beroende på evenemangets storlek att välja att hyra in en eller flera sektioner vid ett evenemang. 

– Vi har en diskussion om matchhyran och ambitionen är att vi ska ha en transparent modell för att kunna få in mindre föreningar och damer. Modellen innebär att man hyr arenan beroende på evenemangets storlek. På så sätt möjliggör vi för flera föreningar att kunna ha evenemang på arenan samt håller nere driftkostnader, säger Josefine Åhrman.

För Uppsala Fotboll kommer den totala hyreskostnaden öka med drygt 300 000 kronor då man flyttar från Löten till större lokaler. Uppsala hoppas lösa det med hjälp av bidrag och sponsorer.

– Vi behöver täcka det på ett eller annat sätt. Det är klart att det blir dyrt, men vi ska vara där, säger Uppsalas ordförande Linda Zillén.

Dalkurd, som också tecknat intentionsavtal, har valt att inte uttala sig om hyran på Studenternas. 

Ytorna vid Studenternas

Enligt de undertecknade intentionsavtalen vill klubbarna hyra följande ytor på Studenternas. Några slutliga avtal har man dock inte kommit överens om än.

Sirius

300-500 kvadratmeter

Uppsala Fotboll

160 kvadratmeter (Delar tvättstuga med Dalkurd)

Dalkurd

210 kvadratmeter (Delar tvättstuga med Uppsala)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!