Tvingades bort från Ais – nu målkung

I Almtuna var han inte längre önskvärd. Men ett år senare är Albin Lundin hela allsvenskans målkung. "Kunde inte ha blivit bättre".

Före uppbrottet. Det blev bara fyra matcher i Almtuna förra säsongen innan Albin Lundin fick hitta spel i en annan klubb.

Före uppbrottet. Det blev bara fyra matcher i Almtuna förra säsongen innan Albin Lundin fick hitta spel i en annan klubb.

Foto: Håkan Lundh/arkiv

Ishockey2019-10-07 07:30

Under sin första seniorsäsong gjorde Albin Lundin sju mål i Almtunas tröja. Det var säsongen 2015/16. Fram till nu var det hans bästa målnotering i karriären om vi bortser från juniortiden. Han har aldrig varit någon större målskytt eller poänggörare för den delen heller. Men nu, i Timrå, rullar målen och poängen in i en strid ström. På bara sju matcher är han redan uppe i åtta mål. Lägg därtill sex assist

– Det är nåt jag njuter av, säger han om den anmärkningsvärda starten.

Han har fått förtroendet i Timrås förstakedja med ligans starkaste nyförvärv i Jonathan Dahlén samt den tidigare Ais-bekantingen Jens Lööke. Dessutom ingår han i Timrås vassa powerplay-uppställning. 

–  Jag känner mig fräsch i kroppen och bra tränad. Jag är sugen på att spela varje match och det går bra för laget, säger han på telefon i från sin nya hemstad Sundsvall.

– Vi kompletterar varandra bra hela kedjan. Jag och Lööke banar lite väg för Dahlén. Han är superskicklig med pucken och drar på sig en del uppvaktning som ger oss ytor också.

Han trivs med livet både på isen och vid sidan av. Fjolårssäsongen handlade visserligen om spel i SHL mestadels men var ändå en stökig historia.

– Det är inte optimalt att vara i tre lag på en säsong, det vill väl ingen spelare, säger han.

Han avslutade med att göra 28 matcher i Skellefteå efter att ha gjort 15 matcher för Djurgården. Till båda SHL-klubbarna var han utlånad från Almtuna. För Uppsalaklubben släppte iväg honom. Det blev bara fyra allsvenska matcher i Ais-tröjan. 

– Almtuna ville inte ha mig kvar. Jag var tvungen att hitta något annat, säger Lundin.

Märkligt kan tyckas. Exakt varför han fick lämna säger han sig inte riktigt veta.

– Ärligt så vet jag faktiskt inte. Tydligen var det ett missnöje (från ledningen) som jag inte har fått reda på. Med facit i hand, för min utveckling, kunde det inte ha blivit bättre.

Och han slapp ju den dystra säsongen som hans tidigare lagkamrater tvingades ta sig igenom. 

– Jag led ju med kompisarna i Almtuna, att de inte fick det att stämma.

Den här säsongen har börjat lika tungt för Uppsalalaget medan Timrå ångar på. På onsdag möter Timrå Västerås på hemmaplan i ett tidigt toppmöte. Blir det nya mål från Albin Lundin då?

I Skellefteå gjorde Albin Lundin större delen av sina matcher förra säsongen. Där blev det två mål och fyra assist.
I Skellefteå gjorde Albin Lundin större delen av sina matcher förra säsongen. Där blev det två mål och fyra assist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!