Redan till nästa säsong kan Storvretas herrar och Sirius herr- och damlag komma att spela i något annat än dagens SSL (svenska superligan). Merparten av elitklubbarna står bakom arbetet med att skapa en helt ny liga vid sidan av Svenska innebandyförbundets verksamhet och klubbarnas intresseförening, FSSL, har ett nytt liganamn och en ny logotype klar. Och nu kan de också berätta att de gjort klart med sportmedieagenturen Spring Media, som har hjälpt bland andra damallsvenskan till att gå från låga intäkter till 33 miljoner per säsong, att sälja de kommersiella rättigheterna för den nya ligan. Samarbetet handlar i första hand om liverättigheter för rörlig bild och produktion av sändningar och inleds säsongen 2019/20.

Är det här nya avtalet ytterligare ett steg mot en ny liga?

– Ja, det är det. Framförallt kommer det att öka intäktskakan, säger Anders Murman, en av företrädarna för FSSL, som dessutom berättar att man har ytterligare två företag, som ska jobba med webb och arenaupplevelse, på gång.

Artikelbild

Anders Murman, företrädare för FSSL (Föreningen Svenska Superligan).

FSSL kommer inom kort dessutom att bilda ett bolag som ska ta hand om varumärken och rättigheter samt driften för den nya ligan.

I dagsläget får de 28 superligaklubbarna 3,9 miljoner kronor, enligt Murman, att dela på via gemensamma avtal som förbundet slutit för superligan. Att den siffran kommer att öka är Murman säker på såvida FSSL får möjlighet att ta över rättigheterna för innebandyns högsta serier eller som man nu jobbar för, genom att starta en helt ny fristående liga. Han säger att det finns ett stort intresse från olika aktörer och tror att det redan första säsongen går att öka den tidigare summan till 10 miljoner kronor.

– Det finns bolag där ute som är intresserade av innebandy, säger han.

Fyra klubbar, två på herrsidan och två på damsidan, har valt att stå utanför planerna på en ny liga. Det handlar om Växjö och Helsingborg på herrsidan och Iksu och Rönnby på damsidan.

– Om det här behöver bli verklighet står de utanför och det kan då bli en stökig första säsong. Då kan det bli så att vi kör med tolv lag.

– Vi vill inte det här men vi måste, säger Murman.

Den infekterade konflikten mellan elitklubbarna och förbundet har pågått under en längre tid och något UNT tidigare har berättat om. Men i december gick förbundet ut med ett pressmeddelande där de meddelade att de avslutat förhandlingarna om ett nytt rättighetsavtal.

– Vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Vi vill nu vädja till elitföreningarna att inte starta en fristående liga. Det skulle försvaga svensk innebandy, som vilar på tanken om att elit och bredd ska samverka, sade Klas Hedlund, styrelseledamot i Svenska innebandyförbundet, i pressmeddelandet.

Rättighetsfrågan är väsentlig. Kan förbundet tänka om och släppa på rättigheterna blir klubbarna kvar i nuvarande SSL.