En stund efter midnatt var läget helt jämnt mellan de traditionella blocken i Uppsala kommun. Alliansen hade då 36 mandat i kommunfullmäktige, lika mycket som de rödgröna partierna. Efter förra valet blev de rödgröna större än Alliansen i kommunen. Sverigedemokraterna kan få en nyckelroll för styret i Uppsala kommun.

Sverigedemokraterna går framåt i kommunen, precis som i landet som helhet, och har efter midnatt 7 mandat, en uppgång med 2 mandat i kommunen. Ännu återstod dock sju av de 161 valdistrikten att räkna, många av dem stora valdistrikt i Uppsala stad. Valdeltagandet var 84,5 procent, en knapp procentenhet högre än förra valet om siffrorna håller.

På Socialdemokraternas valvaka ville ingen kommentera läget i kommunvalet vid midnatt:

– Jag äter chips och väntar. Vad kan jag göra. Det är många stora distrikt kvar att räkna, sade kommunalrådet Caroline Hoffstedt vid 23.30-tiden på kvällen.

Förutom blockpartierna kan resultatet för Feministiskt initiativ (FI) spela roll för styret i Uppsala kommun. FI har i dag 2 mandat i fullmäktige, men måste få minst 2 procent av rösterna för att behålla sina mandat, som i annat fall går till andra partier. När fler än två tredjedelar av rösterna räknats låg partiet på 2,6 procent av rösterna.

I Uppsala kommun backar Miljöpartiet kraftigt. När 16 valdistrikt återstod att räkna hade de gröna gått bakåt med 6 procent i Uppsala kommun. Det innebär en förlust av 6 mandat i kommunfullmäktige. Största ökningen svarar Centern för med plus 3 procent. Det ger partiet 2 nya mandat i fullmäktige, om valresultatet håller. SD ökar med 2,6 procent och får ytterligare 2 mandat.